Chip Dergisi Ocak 2008 sayısı izlenimleri

Evet en nihayetinde Ocak 2008 Chip sayısını bitirebildim. Meslekle alakalı yayınları okumaya bile zor vakit buluyorum, diğer yayınlara nasıl vakit ayıracağım bilemiyorum. Dergiyi okuduğuma pişman olmadım önce bunu ifade etmem lazım. Ancak Chip dergisi gittikçe bir teknoloji dergisi halini alıyor, hedef kitlesi olarak bilgi teknolojileri çalışanlarını ihmal etmeye başlıyor denilebilir. Son kullanıcıya yönelik cep telefonu bölümleri, evde kablosuz network vb yazıları ile teknik personelin sorularına ve ihtiyaçlarına ağırlık vermeyeceği anlaşılabiliyor.

Pek fazla geyik yapmadan dergideki dikkatimi çeken bölümleri özetlemeye çalışayım.

  1.  Sabit disk kapak konusu
    Sabit disklerin ne kadar ömrünün kaldığı, hdd’ye nasıl check-up yapılabileceği, performans sorunlarının nasıl üstesinden gelinebileceğini anlatan bölüm güzeldi. Benim için verimli oldu. Ocak sayısının dvd’sinde Paragon Partition Manager 8.5 Special Edition (dergiyi alanlara ücretsiz) programı var. Bu program ile disk bölümlendirme, biçimlendirme, disk arayüz testi, dosya sistemi testi, mft birleştirme, disk birleştirme vb işlemleri basit bir şekilde yapabiliyorsunuz. Öncelikle disk birleştirme işlemi yapılmış üzerinde bilgi olan bölümlerinizi parçalayabiliyor veya birleştirebiliyorsunuz. Partition Manager programı ile acil durum kurtarma medyası da oluşturabiliyorsunuz. HDD Health (ücretsiz) isimli program ile diskin genel sağlık durumunu görebiliyor, ne kadar ömrü kaldığına dair fikir edinebiliyorsunuz. Diskin ısı durumuyla ilgili uyarı alırsanız soğutma sisteminin eksik olduğunu anlayabiliyor ve proaktif tedbirler yolunda adım atabiliyorsunuz. Spin-up time için alınan bir uyarı mesajı diskinizin yavaşladığının kanıtı oluyor. HDD Speed isimli program ile diskinizin hızını öğrenebiliyorsunuz. Ancak makalede disk üreticilerinin ürettiği disk sorun teşhis, düzeltme amaçlı yazılımlarının listelendiğini belirtilen link kırık çıktı. www.hddguide.de diye bir site yok. Devamı için dergiyi almanız gerekiyor tabii ki.
  2. Windows XP SP3 için bir yazı var. Bu yazıya göre SP3 içinde bir yenilik yokmuş. SP3 SP2 sonrası çıkan güncellemeler ve henüz çıkmamış birkaç güvenlik güncellemesi toplamasıymış. Yayında olan SP3’ün release candidate 1 olduğu belirtilmiş tabii ki. Kısaca Windows XP SP3 ile bir Windows Vista sahip olamayacağımız kesin. 🙂 Microsoft Vista satmak için XP’de iyileştirmeye gider mi dersiniz? Sadece yapmak zorunda olduğu güvenlik açıklarına yönelik yamalardan öte güncelleme çıkarmayacağına inanabilirsiniz.
  3. Asimo insanlaşmaya devam ediyor. Bilim kurgu filmlerinde androidlerin atası Asimo gittikçe gelişiyor. Honda tarafından çalışmaları yürütülen bu proje hakkında detaylı bilgi almak için www.asimo.com adresini kullanabilirsiniz.
  4. Adsl ve network alanında faaliyet gösteren Zyxel firması  Türkiye’de üretime başlıyormuş. www.zyxel.com.tr adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
  5. PC satın alma rehberine göre Ocak 2008’in Ofis PC’si 650$, Multimedya PC’si 1.300 $, Profesyonel PC’si 2.600 $ imiş. Bu rakamlar nasıl işinize yarar: Bilgi İşlem personeli iseniz 2008 yılı için şirketinize alacağınız PC’yi buradan seçebilirsiniz. Bu bölüm bir nevi o aya ait sektör standardını belirliyor. Neden bu kadar pahalı bilgisayar alıyorsunuz sorusunu soracak satın alma departmanınıza veya finans bölümünüze kanıt niteliğinde.
  6. Akıllı Cep Telefonu alma isteyenler için bir bölüm var. Neye göre sıralama olmuş bilmem ama en tepede Nokia E90 var. Sonuncu sırada da HTC Universal. En iyi kameralı cep telefonları bölümü de akla zarar, Chip dergisi telefon satın alma rehberi olmuş. Chip’e göre en iyi kameralı cep telefonu Nokia N95. Durun daha bitmedi Chip okurları kafayı cep telefonu ile bozmuş insanlar olmalı ki bir de en iyi mp3 çalarlı cep telefonları bölümü var. Nedir en iyi mp3 çalarlı cep telefonu derseniz Nokia N91. Pes diyorum bir de yarının cep telefonları var. Artık onu da boşverin. Cep telefonu fanatiği Chip okurları Ocak ayında sevinç krizi geçirmişlerdir herhalde.
  7. Akla zarar diğer bölüm ise HD makalesi. Kafayı HD ile bozmuş durumda bu dergiler. HD karmaşasına son, gerçekten HD destekleyen ürünler, HD ile hayatımız nasıl değişecek gibi saçma saçma yazılar. Türk insanının hayatına 5 sene sonra girebilecek bir teknolojiyi sürekli sürekli yazıp durmak bunları mutlu ediyor anlaşılan. İnsanları HD destekleyecek ürünler peşinde koşarken mi görüyorlar anlamadım. Yoksa bizi aşağılık kompleksine mi sokmak istiyorlar. Dergideki HD rehberi şimdilik benim hiçbir işime yaramıyor. Lüzumsuz bir bilgiden, kafa şişirmeden öteyi geçemiyor maalesef. Teorik iktisat gibi, farzedelim ki HD Türkiye’de kullanımda ve rağbet görüyor, ortalık bir sürü HD ürün kaynıyor, hangisini alacağını bilemiyorsun, o zaman bu yazıyı oku diyorlar.
  8. Cep telefonu yetmedi, HD zaten yetmedi diyorsanız en iyi lcd vler bölümüne hoşgeldiniz. Chip dergisi hayata dön diyorum başka bir şey demiyorum.
  9. Evet dergiye öncekilere göre daha çok uyan bir yazıya geldik: daha fazla güvenlik. Kaspersky, Norton, G Data vb ürünleri test etmişler ve hiçbir sonuca varamamışlar.
  10. DDR2 ile ilgili bölümde terminoloji hakkında bazı bilgiler verilmiş. DDR2 ürünü sunan bazı markalar yarıştırılmış ve birinciler açıklanmış. Şubat ayında o makale ne işe yarar diye düşünmeden edemiyor insan?
  11. Nero 8’i test etmişler. Karmaşıklık bakımından Photoshop’a rakip olmaya çalışan Nero’nun 8 versiyonunu masaya yatırmışlar.
  12. Kablosuz klavye ve farelerin test edilmesi lazımdı. Onu yapmışlar. Son kullanıcıyı hangi kablosuz fareyi ya da klavyeyi almalıyım sorusundan kurtarmışlar. Bravo..
  13. Daha sonrası bazı yeni ürünler, testleri, Chip Top10 bölümü geçiyor. Benim için ıvır zıvır dan öteye geçemeyen bu bölümler kime hitap ediyor merak ediyorum. Sürekli yeni sistemler kurup satanlara herhalde.

Sıkıldım sıkıldım. Ocak 2008 Chip’i içerik açısından hiç tatmin edici bulmadım. Eğitici tarafı bitmiş gibi. Tüketim canavarı olmuş insanlara ve Amerika ile aynı çağda yaşayan insanlara yazılmış bir dergi olup çıkmış bu dergi. Yani artık bu dergiyi okumaya başlayacağım zaman fazla birşey beklemeden, konsantre olmadan şöyle bir göz gezdirsem yeter diye bir düşünceye kapıldım. Chip okumak için harcayacağım zamanda daha faydalı ya da daha eğlenceli alternatiflerle uğraşsam daha iyi olur herhalde. Siz ne düşünürsünüz bilemem, zevkler, renkler farklı.

Yayınlayan

Savaş Yaşar

Orta yaşlı, memur çocuğu, artık çok şükür ki evli ve çocuklu, sadelik tutkunu bir Anadolu insanı.

Bir Cevap Yazın